Ali Uğur Topal
Köşe Yazarı
Ali Uğur Topal
 

Nedir Bu Web 3.0?

Web 3.0 konuşalım konuşmasına da bunun öncesi yok mu? Web 1.0 ve web 2.0’ın neyi eksikti de web 3.0 geldi?  Eksiklikten çok, sürekli değişen dünyaya adapte olmak için gelen köklü güncellemelerle, internet teknolojisi yeni bir boyut kazandı.   İlk olarak Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile ortaya çıkan web 1.0, statik web sitelerini mümkün kılıyordu. Kullanıcılar sadece veriyi alan konumundaydılar. Yani kullanıcılar kendi içeriklerini oluşturamıyorlardı. Onun ardından büyük bir yenilik yapıldı. Web 2.0 ile artık kullanıcılar sadece web sitelerine erişmekle kalmayıp, kendileri de web siteleri üzerinden içerik oluşturabilmeye başladılar. Aynı zamanda diğer kullanıcılarla iletişimi mümkün kılmasıyla şu anda internette en sık kullanılan, sosyal medyanın da önünü açmış oldu. Peki tüm bunlar yetti mi? Tabi ki yetmedi. Web 2.0 sıfır iyiydi, güzeldi ama bir sorun vardı, merkeziydi.    Web 3.0’ın çıkışı, çok az sayıda şirketin internetteki verilerin büyük bir çoğunluğunu kontrol ediyor olmasının önüne geçmekti. Web 3.0’ın vizyonu çok çeşitli olmasıyla beraber, çoğu kripto para birimleriyle ve NFT’ler gibi blok zincir teknolojilerine dayanıyor. Durun! Kripto paralar deyince hemen alım-satım düşünmeyin çünkü burada olay biraz farklı. Aslında olay tamamen teknoloji. Blok zincirleri çok ciddi finansal yenilikler sağladı, fakat bununla beraber arka planda internet teknolojisinde de köklü değişikliklere sebep oldu. Bunlardan en büyüğü ise merkeziyetsizlik. Web 3.0 kullanıcıların artık sadece bazı şirketler aracılığıyla veri iletişimi sağlanmasındansa merkeziyetsiz bir şekilde iletişimi mümkün kılmayı temele alıyor. Metaverse’le de sık sık ilişkilendirilen web 3.0 merkeziyetsizlik ve güvenlik sorunlarını çözme konusunda oldukça iddialı. Böylece tekelcilik faaliyetleri önemli ölçüde azalacak ve kullanıcı verileri üzerindeki şüpheler azalmış olacak. Peer to peer (P2P) yani kullanıcıların birbirleri arasında doğrudan veri alışverişi yapılmasına olanak tanımasının yanında, şeffaflık sağlaması da bir diğer güzel özelliği. Peki Nerelerde Kullanabiliriz Web 3.0’ı? Tam olarak şurada, demek pek kolay olmasa da genel olarak internetin tamamında diyebiliriz. Başlıca kullanım alanları; Kripto paralar, finans, sosyal medya platformları ve metaversedir.
Ekleme Tarihi: 13 Kasım 2022 - Pazar

Nedir Bu Web 3.0?

Web 3.0 konuşalım konuşmasına da bunun öncesi yok mu? Web 1.0 ve web 2.0’ın neyi eksikti de web 3.0 geldi? 

Eksiklikten çok, sürekli değişen dünyaya adapte olmak için gelen köklü güncellemelerle, internet teknolojisi yeni bir boyut kazandı.

 

İlk olarak Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile ortaya çıkan web 1.0, statik web sitelerini mümkün kılıyordu. Kullanıcılar sadece veriyi alan konumundaydılar. Yani kullanıcılar kendi içeriklerini oluşturamıyorlardı. Onun ardından büyük bir yenilik yapıldı. Web 2.0 ile artık kullanıcılar sadece web sitelerine erişmekle kalmayıp, kendileri de web siteleri üzerinden içerik oluşturabilmeye başladılar. Aynı zamanda diğer kullanıcılarla iletişimi mümkün kılmasıyla şu anda internette en sık kullanılan, sosyal medyanın da önünü açmış oldu. Peki tüm bunlar yetti mi? Tabi ki yetmedi. Web 2.0 sıfır iyiydi, güzeldi ama bir sorun vardı, merkeziydi.

 

 Web 3.0’ın çıkışı, çok az sayıda şirketin internetteki verilerin büyük bir çoğunluğunu kontrol ediyor olmasının önüne geçmekti. Web 3.0’ın vizyonu çok çeşitli olmasıyla beraber, çoğu kripto para birimleriyle ve NFT’ler gibi blok zincir teknolojilerine dayanıyor. Durun! Kripto paralar deyince hemen alım-satım düşünmeyin çünkü burada olay biraz farklı. Aslında olay tamamen teknoloji. Blok zincirleri çok ciddi finansal yenilikler sağladı, fakat bununla beraber arka planda internet teknolojisinde de köklü değişikliklere sebep oldu. Bunlardan en büyüğü ise merkeziyetsizlik.

Web 3.0 kullanıcıların artık sadece bazı şirketler aracılığıyla veri iletişimi sağlanmasındansa merkeziyetsiz bir şekilde iletişimi mümkün kılmayı temele alıyor. Metaverse’le de sık sık ilişkilendirilen web 3.0 merkeziyetsizlik ve güvenlik sorunlarını çözme konusunda oldukça iddialı. Böylece tekelcilik faaliyetleri önemli ölçüde azalacak ve kullanıcı verileri üzerindeki şüpheler azalmış olacak. Peer to peer (P2P) yani kullanıcıların birbirleri arasında doğrudan veri alışverişi yapılmasına olanak tanımasının yanında, şeffaflık sağlaması da bir diğer güzel özelliği.

Peki Nerelerde Kullanabiliriz Web 3.0’ı?

Tam olarak şurada, demek pek kolay olmasa da genel olarak internetin tamamında diyebiliriz. Başlıca kullanım alanları; Kripto paralar, finans, sosyal medya platformları ve metaversedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.