Gizemli Krallık Kommagene'nin Sırlarının İzinde Keşif Şöleni Dolu Dolu Geçti
Gizemli Krallık Kommagene'nin Sırlarının İzinde Keşif Şöleni Dolu Dolu Geçti
Türkiye’nin dört bir yanından sanatçılar, tarihçiler, yazarlar, turizmciler ve gastronomi şefleri Kommagene Krallığı’nın binlerce yıllık gizemli sırlarının izinde Adıyaman’da buluştu.
İletişim Uzmanı Sahra Bilgin ‘’ Adıyaman’a ilk gelişim, çok güzel ve çok keyifli bir organizasyon benim için. Adıyaman valiliğine çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu proje hem Türkiye Cumhuriyeti için hem de Avrupa Birliği’nin orta bir projesi. Gerçekten Adıyaman’da o kadar güzel keşfedilecek yerler var ki, tarihi dokusu çok yüksek olan bir bölgemiz. Nemrut’u çok iyi tanıyoruz ama müzeler, Cendere Köprüsü ile burada çok farklı bir tarih yatıyor. Bugün de harika bir kadın girişimi ile karşılaştık. Bölgede istihdam sağlamak, kadınlara değer vermek ayrıca çok güzel. Gezimiz başından sonuna kadar keyifli geçiyor. Her şeyi deneyimliyoruz.
Endüstriyel Tasarımcı Sezgin Akan, ‘‘Bu projede, hediyelik eşya üretimi ile ilgileniyorum. Aynı zamanda, üretimi ve pazarlama noktalarında katkı vermeye çalışıyorum. Adıyaman’ı çok güzel buldum gerçekten büyük bir potansiyeli var, işlenebilecek çok yönleri var. Özellikle bizim projemizin katkılarından sonra ben daha çok hızlanabileceğini düşünüyorum. Turistlerin burada kalacak sürelerinin artabileceğine inanıyorum. Proje kapsamında yapılan destinasyon çalışmaları ve yapmakta olduğumuz projelerle birlikte turizm sektörünün canlanacağına inanıyorum.
Eski turizmci ve turizm yazarı, ‘‘Geziyi çok değerli buluyorum, Adıyaman sık geldiğim bir yer değil, hiç gelmediğim yer de değil. Nemrut’a çıkmışlığım var. Yapılan şeyleri değerli buluyorum. Yapılan şeyler büyük bir bilinçle yapılıyor. Geziye akademisyenler, tarihçiler dahil olmuşlar. Adıyaman ve Türkiye turizmi adına çok sevindim. Umarım hep böyle gider.
Etkinlik kapsamında olan, Tuz Han’ında, yer alan ve burada şeflerle yaptığı yemekleri paylaşan Şef Hazer Amani, ‘‘Aşçılık yapıyorum 24 yıldır. Hem Adıyaman’ı hem de Adıyamanlıları tanıyabilmek benim için büyük bir fırsat oldu. Her yeri gezdim ama Adıyaman’a hiç yolum düşmemişti. Tuz hanı, yeniden restore edilip otele dönüştürülmüş. Burada yaptığımız şey aslında, buranın öne çıkan lezzetleri, mesela tereyağı, bademi, üzümü olsun bunları kullanarak yemek yaptık adını da Kommagene pilavı koyduk. Daha çok et yemeği gibiydi. Şimdi de Adıyaman’ı keşfetmeye çıkacağız’’ dedi.
Kilise gezisinde, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti ve Patrik Vekili Ğriğoriyos Melki Ürek, ‘‘Metropolitliğimiz ve kilisemiz, Adıyaman Kommagene tanıtım gurubuna ev sahipliği yaptı, grup buraya geldiği için çok memnun olduk. Öncelikle, biz Adıyaman’ı tanıtmak ve Adıyaman’a hizmet etmek istiyoruz. Diğer taraftan da her yönüyle ülkeyi ve Adıyaman’ı tanıtmayı bizler için bir görev olarak biliyoruz. Düzenledikleri bu etkinlik Adıyaman için bir şanstır.’’ dedi.
Adıyaman Kilisesi’nde bulunan, Oyuncu Celil Nalçakan, ‘‘İlk kez geziyorum ve tılsımlı yerleri var Adıyaman’ın. Doku olarak Mardin’e benziyor. Buraya bir daha gelmeyi arzu ediyorum.’’ ifadelerinde bulundu.
Şire Pazarı gezisinde bulunan, Milliyet Gazetesi Muhabiri Gökhan Karakaş, ‘‘İstanbul’dan geldim. Bu topraklardaki, bu coğrafyadaki zenginliği çok seviyordum. Başka seyahate gitmedim, buraya geldim. Amacım Kommagene kültürünü biraz daha yakından görmekti. Bu Antik Çağı medeniyeti Anadolu’nun zenginliğinin göstergesi. Sahip çıkmamız gereken bir değer. Çok mutluyum’’ ifadelerinde bulundu. Dünyada yükselen bir tren var, bu da Gastronomi, yerel tatlar ve yerel tatlandırıcılar. Bu anlamda, Şire Pazarı da sembolik bir yer.’’ dedi.
İletişim Uzmanı, ‘‘Bu proje kapsamında, Adıyaman’ın birçok yerini gezdik. Tarihi, kültürel alanlarını, arkeolojik eserlerini; bu proje kapsamında Gastronomisi, yürüyüş ve kamp alanlarıyla ilgili birçok çalışma yapıldı. Yürüyüş rotalarını bu konunun uzmanları çıkarıyor, hediyelik eşyalarla ilgili ayrı uzmanlar çalışıyor, farklı tatları ortaya çıkarmak amacıyla Gastronomi uzmanlarımız proje içerisinde’’ dedi. Adıyaman çok zenginlikleri olan bir bölge.’’ dedi.
Projenin son durağı olan Keleş Konağı’na ziyarette bulunan Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, ‘‘ Kommagene Krallığı’nın bu eşsiz mirası sadece Adıyaman’a has değil, dünyaya has. Amaç bu mirası, hakikaten tanıtmak. Bu anlamda da ülkemizin değerli sanatçılarını, kendi alanında yetkili insanları, gerek şehir içerindeki kültürel mirası görme gerekse de bu mirası bilmeleri konusunda güzel bir proje. Umarım memnun kalmışlardır.’’ dedi.
Etkinliğin ikinci günü Keleş Konağı’ndaki Harfane Gecesi ile son buldu. Gecede yöresel türküler seslendirildi.
Haber: Şeriban Özçakmak
Adıyaman HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.