Bahçecilik Şehri Adıyaman’da Bahçe Tarımı Geliştirilecek

Adıyaman Haber (GÖZDE) - Gözde Tv | 08.03.2024 - 18:04, Güncelleme: 08.03.2024 - 18:04
 

Bahçecilik Şehri Adıyaman’da Bahçe Tarımı Geliştirilecek

Sahip olduğu uygun iklim özellikleri ile Bahçe Bitkileri Tarımı için önemli fırsatlar sunan, bu özelliği ile adeta bir Bahçecilik Şehri olan Adıyaman’da, ülkemizde çok az ilde örneği olacak şekilde çok farklı meyve ve sebze türlerinin yetiştiriciliği ekonomik olarak yapılabilmektedir.
Adıyaman İli Tarımsal Ekonomi İçin Büyük Olanaklar Sunmakta Birim alandan yüksek gelir elde etme özelliği ile ön plana çıkan Bahçe Tarımı, tarımsal üretim alanları genellikle engebeli olan ve sulama imkânları kısıtlı olan Adıyaman ili için söz konusu tarım alanlarının yüksek katma değerle değerlendirilebilmesine olanak tanımasıyla kritik bir önem taşımaktadır. Özellikle meyve türleri ve bağcılık, engebeli arazilerde ve sulama yapılmadan da ekonomik olarak yetiştirilebilmeleri ile Adıyaman ili tarımsal ekonomisi için büyük olanaklar sunmaktadır. Özellikle son yıllarda Bahçe Tarımı yapılan alanları hızla artan ve adeta Bahçe Tarımında Yıldızı Parlayan Bir İl olan Adıyaman’da meyve türlerinden Antep fıstığı, badem, ceviz, dut, incir, nar, Trabzon hurması, zeytin ve ayrıca bağcılık birim alandan yüksek gelir elde edilecek şekilde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Söz konusu meyve türlerinde yaş meyve üretimi yanında kuru meyve ve ayrıca pekmez, pestil, reçel, zeytinyağı gibi farklı işlenmiş gıdaların üretimi de kendine has kalite özellikleri ile yapılmaktadır. Sebze türlerinden de acur, biber, domates, salatalık, fasulye, kabak, kavun, karpuz, sarımsak yaygın olarak yetiştirilmektedir. “Bahçecilik Şehri Adıyaman” GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Adıyaman ili için Bahçe Bitkileri tarımının bahsedilen önemine istinaden Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz tarafından hazırlanan ‘Bahçecilik Şehri Adıyaman’ın Bahçe Bitkileri Yetiştiricilik Sorunlarına Yönelik Eğitim Çalışmaları ve Yerel Genetik Kaynakların Tespiti ve Yaygınlaştırılması’ başlıklı Proje hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz şu ifadeleri kullandı; “Bahçe Tarımı Adıyaman’ımız için büyük önem taşıyor. Adıyaman’da araziler engebeli, sulama imkânları kısıtlı. Birim alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Çiftçilerimizin ekonomisi ve refahı için Bahçe Tarımı büyük olanaklar sunuyor. Bu gerekçeyle ilimizde Bahçe Tarımının geliştirilmesi lazım. Bu amaçla projemizde ilimizin tüm ilçelerinde yetiştiricilik eğitimleri düzenleyeceğiz. Eğitimlerimizde teknik bilgi ve eğitim broşürleri paylaşacağız. Ayrıca ilimizin çok önemli özellikleri olan yerel meyve ve sebzelerimiz var. Projemizde bu meyve ve sebzeleri tespit edeceğiz, analizlerini yapacağız ve coğrafi işaret başvurularını yapacağız. Başta ilimiz olmak üzere bölgemize de önemli katkıları olacağını düşündüğümüz projemizi destekleyerek Üniversitemize ve Adıyaman tarımına katkı sağlayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve Üniversitemiz Rektörlüğüne teşekkür ederim.” HABER: SİBEL TURAN
Sahip olduğu uygun iklim özellikleri ile Bahçe Bitkileri Tarımı için önemli fırsatlar sunan, bu özelliği ile adeta bir Bahçecilik Şehri olan Adıyaman’da, ülkemizde çok az ilde örneği olacak şekilde çok farklı meyve ve sebze türlerinin yetiştiriciliği ekonomik olarak yapılabilmektedir.

Adıyaman İli Tarımsal Ekonomi İçin Büyük Olanaklar Sunmakta

Birim alandan yüksek gelir elde etme özelliği ile ön plana çıkan Bahçe Tarımı, tarımsal üretim alanları genellikle engebeli olan ve sulama imkânları kısıtlı olan Adıyaman ili için söz konusu tarım alanlarının yüksek katma değerle değerlendirilebilmesine olanak tanımasıyla kritik bir önem taşımaktadır. Özellikle meyve türleri ve bağcılık, engebeli arazilerde ve sulama yapılmadan da ekonomik olarak yetiştirilebilmeleri ile Adıyaman ili tarımsal ekonomisi için büyük olanaklar sunmaktadır. Özellikle son yıllarda Bahçe Tarımı yapılan alanları hızla artan ve adeta Bahçe Tarımında Yıldızı Parlayan Bir İl olan Adıyaman’da meyve türlerinden Antep fıstığı, badem, ceviz, dut, incir, nar, Trabzon hurması, zeytin ve ayrıca bağcılık birim alandan yüksek gelir elde edilecek şekilde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Söz konusu meyve türlerinde yaş meyve üretimi yanında kuru meyve ve ayrıca pekmez, pestil, reçel, zeytinyağı gibi farklı işlenmiş gıdaların üretimi de kendine has kalite özellikleri ile yapılmaktadır. Sebze türlerinden de acur, biber, domates, salatalık, fasulye, kabak, kavun, karpuz, sarımsak yaygın olarak yetiştirilmektedir.

“Bahçecilik Şehri Adıyaman”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Adıyaman ili için Bahçe Bitkileri tarımının bahsedilen önemine istinaden Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz tarafından hazırlanan ‘Bahçecilik Şehri Adıyaman’ın Bahçe Bitkileri Yetiştiricilik Sorunlarına Yönelik Eğitim Çalışmaları ve Yerel Genetik Kaynakların Tespiti ve Yaygınlaştırılması’ başlıklı Proje hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz şu ifadeleri kullandı;

Bahçe Tarımı Adıyaman’ımız için büyük önem taşıyor. Adıyaman’da araziler engebeli, sulama imkânları kısıtlı. Birim alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Çiftçilerimizin ekonomisi ve refahı için Bahçe Tarımı büyük olanaklar sunuyor. Bu gerekçeyle ilimizde Bahçe Tarımının geliştirilmesi lazım. Bu amaçla projemizde ilimizin tüm ilçelerinde yetiştiricilik eğitimleri düzenleyeceğiz. Eğitimlerimizde teknik bilgi ve eğitim broşürleri paylaşacağız. Ayrıca ilimizin çok önemli özellikleri olan yerel meyve ve sebzelerimiz var. Projemizde bu meyve ve sebzeleri tespit edeceğiz, analizlerini yapacağız ve coğrafi işaret başvurularını yapacağız. Başta ilimiz olmak üzere bölgemize de önemli katkıları olacağını düşündüğümüz projemizi destekleyerek Üniversitemize ve Adıyaman tarımına katkı sağlayan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına ve Üniversitemiz Rektörlüğüne teşekkür ederim.”

HABER: SİBEL TURAN

Adıyaman HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.