“Badem Denilince Akla Adıyaman Geliyor”

Yaşam (GÖZDE) - Gözde Tv | 06.12.2023 - 18:08, Güncelleme: 06.12.2023 - 18:08
 

“Badem Denilince Akla Adıyaman Geliyor”

Adıyaman Üniversitesi tarafından çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonunda ‘Adıyaman’da onarıcı tarım yaklaşımı ve badem üretiminin dünü, bugüne, yarını’ temalı badem çalıştayı düzenlendi.
“Badem Adıyaman İçin Stratejik Öneme Sahip” Badem üretiminin tüm yönleriyle ele alındığı çalıştay Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Bademin Adıyaman için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek;” Adıyaman’da 105 bin dönüm badem üretim sahamız var. Son birkaç yıldır badem üretim ithalatında uygulanan ve vergi politikalarının girdilerinin yüksek oluşu badem üreticilerini olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluktan dolayı badem üreticileri 2023 yılında zarar etmeleri nedeniyle badem bahçelerini sökmeye başladıklarına şahit oluyoruz. Yaşanan sorunların masaya yatırılmasında önemli olan bu bilimsel çalıştayı düzenleyen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş’e teşekkür ediyorum” dedi. “Badem Denilince Akla Adıyaman Geliyor” Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu ise “Badem denilince akla Adıyaman geliyor” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Badem üretiminin artmasıyla birlikte bir çok firma tarıma dayalı sanayide faaliyet göstermeye başladı. Bu firmalar kırsal kalkınma desteğiyle üretime geçti ve faaliyet gösteriyor. Bademi kırmanın yanında kozmetik başta olmak üzere, ilaç sanayi gibi katma değeri yüksek ürünler oluşturmak adına yeni projeler hayata geçirilmelidir.” “Badem Borsası Kurulmalı” Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, bu tür bilimsel çalışmaların çok önemli olduğunu belirterek, “Sahada çiftçilerimizin sorun ve sıkıntılarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu yıl don nedeniyle üreticilerimiz ciddi anlamda zarar gördü. Zarar tespitini yaptık. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 12 milyon TL değerinde zarar karşılığı olarak ödendi. Badem borsasının kurulması, lisanslı depo, pazarın belirlenmesi gibi konuları hayata geçirmemiz lazım” ifadelerini kullandı. “Üniversitemizin Akademik Personeli Çiftçimize Her Türlü Desteği Vermeye Hazır” Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın, “Adıyaman tarımında verimliliğin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yeni bilgi ve teknolojilerin çiftçimize hızlı ve etkin bir şekilde işbirliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Üniversitemizin akademik personelinin çiftçimize her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu. Haber: Sibel Turan  
Adıyaman Üniversitesi tarafından çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonunda ‘Adıyaman’da onarıcı tarım yaklaşımı ve badem üretiminin dünü, bugüne, yarını’ temalı badem çalıştayı düzenlendi.

Badem Adıyaman İçin Stratejik Öneme Sahip”

Badem üretiminin tüm yönleriyle ele alındığı çalıştay Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Bademin Adıyaman için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek;” Adıyaman’da 105 bin dönüm badem üretim sahamız var. Son birkaç yıldır badem üretim ithalatında uygulanan ve vergi politikalarının girdilerinin yüksek oluşu badem üreticilerini olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluktan dolayı badem üreticileri 2023 yılında zarar etmeleri nedeniyle badem bahçelerini sökmeye başladıklarına şahit oluyoruz. Yaşanan sorunların masaya yatırılmasında önemli olan bu bilimsel çalıştayı düzenleyen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş’e teşekkür ediyorum” dedi.

Badem Denilince Akla Adıyaman Geliyor”

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu ise “ Badem denilince akla Adıyaman geliyor” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; ” Badem üretiminin artmasıyla birlikte bir çok firma tarıma dayalı sanayide faaliyet göstermeye başladı. Bu firmalar kırsal kalkınma desteğiyle üretime geçti ve faaliyet gösteriyor. Bademi kırmanın yanında kozmetik başta olmak üzere, ilaç sanayi gibi katma değeri yüksek ürünler oluşturmak adına yeni projeler hayata geçirilmelidir.”

Badem Borsası Kurulmalı”

Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, bu tür bilimsel çalışmaların çok önemli olduğunu belirterek, “Sahada çiftçilerimizin sorun ve sıkıntılarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu yıl don nedeniyle üreticilerimiz ciddi anlamda zarar gördü. Zarar tespitini yaptık. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 12 milyon TL değerinde zarar karşılığı olarak ödendi. Badem borsasının kurulması, lisanslı depo, pazarın belirlenmesi gibi konuları hayata geçirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“Üniversitemizin Akademik Personeli Çiftçimize Her Türlü Desteği Vermeye Hazır”

Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın, “Adıyaman tarımında verimliliğin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yeni bilgi ve teknolojilerin çiftçimize hızlı ve etkin bir şekilde işbirliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Üniversitemizin akademik personelinin çiftçimize her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Sibel Turan

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.