sogbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat ankara güneş enerjisi Penis Büyütme Ameliyatı Penis Enlargement Surgery Turkey Burun Estetiği Ankara Lazer Epilasyon Ankara Lazer Epilasyon Ankara Kürtaj Ankara Kızlık Zarı Dikimi Ankara Lazer Epilasyon Konya Cilt Bakımı Konya Kıl Dönmesi Tedavisi Ankara Hemoroid Tedavisi Ankara Meme Ultrasonu Ankara Radyolog Ankara Selülit Tedavisi Konya Göz Kapağı Estetiği Ankara juul iqos iluma

Adıyaman’ın Yöresel Lezzeti “Kavurma”

Adıyaman Haber 30.11.2022 - 15:07, Güncelleme: 30.11.2022 - 15:07
 

Adıyaman’ın Yöresel Lezzeti “Kavurma”

Adıyaman’ın yöresel lezzetlerinden olan ve damaklarda eşsiz tat bırakan ‘Adıyaman Kavurması’ oldukça fazla tüketiliyor.
   Araştırmalara göre İnsan vücudunun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali içeren et, uzmanların şiddetle tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu temel minerallerden biri olan çinkoyu barındırması ile de düzenli tüketildiğinde çinko eksikliğine bağlı hastalıkları önlediği söyleniyor. Sağlık açısından faydalı olması bir yana bu güzel lezzetin Adıyaman’da usta ellerde pişirilmesi ve sunulması da tam bir lezzet şöleni olmasını sağlıyor.    Adıyaman da en çok dana etinden yapıldığı zaman kavurmanın daha lezzetli olduğunu belirten ve 33 yıldır bu işi yapan Esnaf Abdurrahman Tuzcu;   “Kavurmanın kaliteli ve lezzetli olması için büyükbaş hayvanın eti kullanılmalıdır”   “Adıyaman kavurması öncelikle bir kış hazırlığıdır. Yılın her mevsiminde tüketilir. Fakat kış aylarında daha özel bir hale gelir. Öncelikle bu yemeği yapmak ve tüketmek isteyenler kaliteli dana eti kullanmalılar. Sonra kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğrandıktan sonra Özellikle de bakır leğene alınır. İlk aşamada bir güzel kaynatılır. Sonra kısık ateşte devam edilir. Suyunu çektikten sonra daha önce eritmiş olduğumuz kavran yağı ile de karışık olan iç yağını karıştırıp kavurma aşamasını bitirdikten sonra soğumaya alıp topaklama yapıyoruz ve tezgâha sunuyoruz.   “Özellikle kavurmalı hıtap dediğimiz yemek te çok fazla rağbet görüyor”   Daha çok büyükbaş hayvanın eti tercih edilmelidir. Çünkü Küçükbaş hayvanın etinde daha çok yağlı yerler bulunduğu için bu etten bu kadar lezzetli kavurma çıkmaz. Özellikle kavurma aşamasında çok dikkat etmek gerekmektedir. Yoksa etin bir kısmı pişer bir kısmı pişmez. Ortaya tatsız bir şey çıkar. Yağ orantısının çok iyi olması gerekiyor. ve tuzunu da iyi ayarlamak lazım, sadece muhafaza edilebilmesi açısından çok az fazla konulabilir. İçine kesinlikle herhangi bir baharat girmez. Sadece tuz kullanılmalıdır. Bizim eski yöresel yemeğimiz olduğu içinde Adıyaman’da severek çokça tüketilmektedir. Özellikle kavurmalı hıtap dediğimiz yemekte çok fazla rağbet görüyor. Bu kavurma her türlü tüketilemeye müsaittir. Sabah kahvaltılarda da yumurta ile pişirildiğinde çok lezzetli oluyor. Özellikle de acıktığınızda kavurma ekmek arası olarak çok lezzetli oluyor. İnsan kendine böyle jestler yapabilir” dedi.    Haber: Rabia Kar/Şeriban Özçakmak
Adıyaman’ın yöresel lezzetlerinden olan ve damaklarda eşsiz tat bırakan ‘Adıyaman Kavurması’ oldukça fazla tüketiliyor.

   Araştırmalara göre İnsan vücudunun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali içeren et, uzmanların şiddetle tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu temel minerallerden biri olan çinkoyu barındırması ile de düzenli tüketildiğinde çinko eksikliğine bağlı hastalıkları önlediği söyleniyor. Sağlık açısından faydalı olması bir yana bu güzel lezzetin Adıyaman’da usta ellerde pişirilmesi ve sunulması da tam bir lezzet şöleni olmasını sağlıyor.


   Adıyaman da en çok dana etinden yapıldığı zaman kavurmanın daha lezzetli olduğunu belirten ve 33 yıldır bu işi yapan Esnaf Abdurrahman Tuzcu;
  “Kavurmanın kaliteli ve lezzetli olması için büyükbaş hayvanın eti kullanılmalıdır”
 
Adıyaman kavurması öncelikle bir kış hazırlığıdır. Yılın her mevsiminde tüketilir. Fakat kış aylarında daha özel bir hale gelir. Öncelikle bu yemeği yapmak ve tüketmek isteyenler kaliteli dana eti kullanmalılar. Sonra kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğrandıktan sonra Özellikle de bakır leğene alınır. İlk aşamada bir güzel kaynatılır. Sonra kısık ateşte devam edilir. Suyunu çektikten sonra daha önce eritmiş olduğumuz kavran yağı ile de karışık olan iç yağını karıştırıp kavurma aşamasını bitirdikten sonra soğumaya alıp topaklama yapıyoruz ve tezgâha sunuyoruz.
  “Özellikle kavurmalı hıtap dediğimiz yemek te çok fazla rağbet görüyor”
 
Daha çok büyükbaş hayvanın eti tercih edilmelidir. Çünkü Küçükbaş hayvanın etinde daha çok yağlı yerler bulunduğu için bu etten bu kadar lezzetli kavurma çıkmaz. Özellikle kavurma aşamasında çok dikkat etmek gerekmektedir. Yoksa etin bir kısmı pişer bir kısmı pişmez. Ortaya tatsız bir şey çıkar. Yağ orantısının çok iyi olması gerekiyor. ve tuzunu da iyi ayarlamak lazım, sadece muhafaza edilebilmesi açısından çok az fazla konulabilir. İçine kesinlikle herhangi bir baharat girmez. Sadece tuz kullanılmalıdır. Bizim eski yöresel yemeğimiz olduğu içinde Adıyaman’da severek çokça tüketilmektedir. Özellikle kavurmalı hıtap dediğimiz yemekte çok fazla rağbet görüyor. Bu kavurma her türlü tüketilemeye müsaittir. Sabah kahvaltılarda da yumurta ile pişirildiğinde çok lezzetli oluyor. Özellikle de acıktığınızda kavurma ekmek arası olarak çok lezzetli oluyor. İnsan kendine böyle jestler yapabilir” dedi.

 

 Haber: Rabia Kar/Şeriban Özçakmak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.