Adıyaman’ın Yöresel Lezzeti “Kavurma”
Araştırmalara göre İnsan vücudunun ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali içeren et, uzmanların şiddetle tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu temel minerallerden biri olan çinkoyu barındırması ile de düzenli tüketildiğinde çinko eksikliğine bağlı hastalıkları önlediği söyleniyor. Sağlık açısından faydalı olması bir yana bu güzel lezzetin Adıyaman’da usta ellerde pişirilmesi ve sunulması da tam bir lezzet şöleni olmasını sağlıyor.
Adıyaman da en çok dana etinden yapıldığı zaman kavurmanın daha lezzetli olduğunu belirten ve 33 yıldır bu işi yapan Esnaf Abdurrahman Tuzcu;
“Kavurmanın kaliteli ve lezzetli olması için büyükbaş hayvanın eti kullanılmalıdır”
“Adıyaman kavurması öncelikle bir kış hazırlığıdır. Yılın her mevsiminde tüketilir. Fakat kış aylarında daha özel bir hale gelir. Öncelikle bu yemeği yapmak ve tüketmek isteyenler kaliteli dana eti kullanmalılar. Sonra kuşbaşı şeklinde doğranır. Doğrandıktan sonra Özellikle de bakır leğene alınır. İlk aşamada bir güzel kaynatılır. Sonra kısık ateşte devam edilir. Suyunu çektikten sonra daha önce eritmiş olduğumuz kavran yağı ile de karışık olan iç yağını karıştırıp kavurma aşamasını bitirdikten sonra soğumaya alıp topaklama yapıyoruz ve tezgâha sunuyoruz.
“Özellikle kavurmalı hıtap dediğimiz yemek te çok fazla rağbet görüyor”
Daha çok büyükbaş hayvanın eti tercih edilmelidir. Çünkü Küçükbaş hayvanın etinde daha çok yağlı yerler bulunduğu için bu etten bu kadar lezzetli kavurma çıkmaz. Özellikle kavurma aşamasında çok dikkat etmek gerekmektedir. Yoksa etin bir kısmı pişer bir kısmı pişmez. Ortaya tatsız bir şey çıkar. Yağ orantısının çok iyi olması gerekiyor. ve tuzunu da iyi ayarlamak lazım, sadece muhafaza edilebilmesi açısından çok az fazla konulabilir. İçine kesinlikle herhangi bir baharat girmez. Sadece tuz kullanılmalıdır. Bizim eski yöresel yemeğimiz olduğu içinde Adıyaman’da severek çokça tüketilmektedir. Özellikle kavurmalı hıtap dediğimiz yemekte çok fazla rağbet görüyor. Bu kavurma her türlü tüketilemeye müsaittir. Sabah kahvaltılarda da yumurta ile pişirildiğinde çok lezzetli oluyor. Özellikle de acıktığınızda kavurma ekmek arası olarak çok lezzetli oluyor. İnsan kendine böyle jestler yapabilir” dedi.
Haber: Rabia Kar/Şeriban Özçakmak