Kışın Vazgeçilmezleri Tezgahlarda Yerini Aldı
Adıyaman’ da kışın vazgeçilmez kuruyemişleri arasında olan el yapımı yöresel cevizli, fıstıklı sucuk, kuru üzüm, kuru incir ve bastık (pestil) gibi ürünlere yoğun ilgi gösteriliyor. Genellikle yazın üretilip toplanan ve kışa hazırlanan bu yiyecekler tezgahlarda yerini almış bulunuyor.
Araştırmalara göre bu besinlerin besleyici ve potasyum açısından çok zengin olduğu söyleniyor. Sindirim sorunlarına iyi geldiği; stresi ve kansızlığı önlediği, içerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarının oluşmasını engelliyor. Büyümeye yardımcı, görme fonksiyonlarını güçlendiriyor, şeker hastalığının gelişiminin düşmanı olduğu ve bağışıklık sistemini koruduğu belirtiliyor.
“Vatandaşlar en çok pekmez, kuru üzüm ve pestil tüketiyor”
Özellikle kış aylarının gelmesiyle vatandaşların ürünlere daha çok yöneldiğini belirten Adıyaman Şire Pazarında esnaf Bayram Güler;” Bu mevsimde kuru meyveler ve üzüm mamulleri daha çok tüketiliyor. Şu an piyasa durumu iyi bir halde. Satışlarımız arasında yoğun olarak tüketilen, enerji veren ürünler kurutulmuş meyveler, üzüm, karadut, kayısı, hurma bunlar genellikle çok tercih ediliyor. Onun dışında Adıyaman’ında en çok sevilen ürünlerinden olan pestil, sucuk çeşitleri, pekmez çok tüketiliyor. Vatandaşlar özellikle de kış aylarında hasta olmamak için bağışıklığı güçlendirdiğine inanarak en çok da pestil, sucuk ve pekmezi tercih ediyorlar. Bunların çoğunlukla kan yaptığını biliyoruz. Birçok faydası olduğunu biliyoruz hem lezzeti açısından hem de sağlık açısından oldukça besleyici ve lezzetli ürünlerdir. Sadece Adıyaman’dan değil il dışından da vatandaşlar buraya bu ürünleri almaya geliyorlar. Ya da biz buradan sipariş üzerine gönderiyoruz. Tabi fiyatlara gelince her şeye vurduğu gibi pahalılık bu ürünlere vurdu. Fiyatları yüksek ama tüketilmesi gereken yiyecekler olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Özellikle de çocuklar tüketmelidir”
Adıyaman’ın kış ayının soğuk geçtiğini ve insanların ısıtacak ürünlerin kuru meyveler, pekmez olduğunu belirten esnaf Ali Rıza Özçakmak;” İnsan metabolizmasının çalışması için önce üzüm, pekmez, ceviz kısacası bu tür ürünler tüketilmelidir. Kış aylarında özellikle cevizli sucuk çok önemlidir. En çok da çocukların bu ürünlere ihtiyaçları vardır. Anneler okula giden çocuklarının beslenme çantalarına bu ürünlerden koyarsa, çocuklar ihtiyacı olan besini almış olurlar. Çocuklar gün boyunca zinde kalır. Tabi şimdiki nesil daha çok abur cubur tüketiyor ama anne ve babaların çocuklara bu besinleri sevdirmeleri ve tükettirmeleri gerekiyor. Abur cuburlar çocukların sağlığı açısından zararlıdır. Ama bu besinler hem tok tutar hem de dinç tutar. Tabi bu aralar ekonomik sıkıntılar da insanların bu ürünleri tüketmesini engelliyor.
Vatandaşlar da Adıyaman’ın bu yöresel lezzetlerini çokça sevdiklerini ve tükettiklerini belirtiyorlar fakat ürünleri pahalı buluyorlar.
Haber: Metin Harıkçı/Rabia Kar