16 Ekim Dünya Gıda Günü
Bu yıl Dünya Gıda etkinlikleri çerçevesinde 'Kimseyi geride bırakma' teması ve 'Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam' sloganıyla kutlanan Dünya Gıda etkinlikleri, 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluşunu kutlamak amacıyla düzenlenmiştir. Tüm dünyada 150'den fazla ülke bu kutlamaya iştirak ediyor.
Dünyadaki açlığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmak misyonu ile çalışan FAO, bu özel günü kutlamaya herkesi davet ediyor. Her yıl BM’nin belirlediği temalar ile iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkisi, günümüzde yaşanan ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağı öngörülen besin yetersizliğine dikkat çekilmesi hedefleniyor. FAO sağlıklı ve güvenli gıdayı bir insan hakkı olarak kabul ve ilan etmiş olup, sürekli temini için dünya çapında çalışmalar yürütmektedir. Dengesiz beslenmenin topluma maliyetinin çok yüksek olduğu, dünyada 5 yaş altında 165 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeni ile zihinsel ve bedensel yönden yeterli gelişemediğinden insani potansiyellerine hiçbir zaman erişemeyeceğini ayrıca dünyada 2 milyar insan yeterli ve dengeli beslenememekte; yaklaşık 1,4 milyar insan ise dengesiz beslenip, aşırı kiloları nedeni ile kalp ve şeker hastalıkları ile mücadele etmekte. Artan Dünya nüfusunu yeterli ve dengeli besleyebilmek için devletlerin, ilgili kurum ve kuruluşlar ile örgütlerin gıda güvencesi politikaları geliştirmesi ve uygulaması; sağlıklı nesiller ve bireyler için en öncelikli konu olarak ele alınmalıdır. Tarım ve gıda üretiminde önemli payı olan işgücü kendinden “Aile Çiftliklerinin” sosyal koruma altına alınması ve üretim giderleri yönünden desteklenmesi istihdama, tarımsal üretimin arttırılması ve yerel ekonomilerin canlandırılası ile diğer sektörlerin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır.