Ramazan Bingöl: “Adıyaman’ı Gastronomi Şehri Yapmalıyız”

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi, Türk Mutfak Sanatları Uzmanı ve TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Adıyaman’da düzenlenen Adıyaman Mutfağı Festivaline katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından Adıyaman’a gelerek bölgede aktif rol üstlenen Bingöl, felaketin ardından geçen 2,5 yıl boyunca Adıyaman’ı hiç unutmadığını belirtti.

“Depremin İlk Saatlerinden İtibaren Adıyaman’daydık”

Festival kapsamında Gözde Medya Grubuna açıklamalarda bulunan Ramazan Bingöl, deprem sürecinde yaşanan dayanışmayı hatırlatarak şunları söyledi: “Adıyaman bizim için çok özel bir yer. Deprem zamanında Sayın Milletvekilimiz Resul Kurt bizi arayarak, ‘Adıyaman çok kötü durumda’ dedi ve davet etti. Biz de Türes — Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği olarak hemen yola çıktık. Depremin ilk saatlerinden itibaren Adıyaman’daydık. Çadırlar kurduk, kebaplar, lahmacunlar, sıcak yemekler yaptık. İnsanlara bir nebze de olsa derman olabildiysek ne mutlu bize.”

Bingöl, bu süreçte Milletvekili Resul Kurt’un büyük emeği olduğunu vurgulayarak, “Aylarca burada kalarak Adıyaman halkı için çalıştık. Şimdi geldiğimiz noktada çok şey değişti. Elbette ihtiyaçlar bitmez, ancak artık Adıyaman’ın yeniden ayağa kalktığını görmek sevindirici” dedi.

 

“Adıyaman, Türkiye’nin En Özel Mutfaklarından Birine Sahip”

Ramazan Bingöl, Adıyaman Mutfağı Festivali’nin kentin gastronomi potansiyelini ortaya koymak açısından büyük bir fırsat olduğunu belirtti:

“Bu festivalde hem Valimiz hem de Sayın Vekilimiz Resul Kurt’un büyük emeği var. Adıyaman’ı artık bir gastronomi şehri yapmamız gerekiyor. Çünkü mutfak kültürü, turizmin en önemli ayağıdır. İnsanlar güzel yemeklerin olduğu yere gelir, konaklar, alışveriş yapar. Böylece şehir ekonomik olarak da canlanır.”

Bingöl, Adıyaman mutfağının zenginliğine dikkat çekerek, “Yarpuzlu çorbası, pirpirim aşı, hitap, zeytinyağı, baklava gibi efsane lezzetleriyle Adıyaman, bana göre Türkiye’nin en iyi mutfaklarından biridir. Bu lezzetleri sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Adıyaman Mutfağı İçin Ektiğimiz Tohum Çok Güzel Meyveler Verecek”

Adıyaman mutfağına sahip çıkmanın, şehrin geleceğine yatırım yapmak anlamına geldiğini belirten Bingöl, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Biz aslında hep birlikte Adıyaman mutfağı için bir tohum ektik. Kimisi üç yılda, kimisi beş yılda meyve verir. Bundan sonraki süreç Valimize, milletvekillerimize ve Adıyaman halkına bağlı. Eğer bu tohuma iyi bakarsak, kısa sürede çok güzel meyveler verecek. Adıyaman bereketli bir şehir, bereketli hilalin tam ortasında. Bu bereket mutfağına da yansıyor. Adıyaman mutfağına sahip çıkarsak herkes kazanacak.”

Adıyaman’ın Gastronomi Yolculuğu Başladı

Festival boyunca Adıyaman’a özgü yemekler sergilenirken, kentin gastronomi turizmi açısından marka şehir olması için çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Yetkililer, Adıyaman Mutfağı Festivali’nin önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirilerek ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına devam edileceğini belirtti.