Çiftçilerin Talepleri Bakan Yumaklı’ya İletildi

AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Doç. Dr. Resul Kurt ve Doç. Dr. İshak Şan, Adıyaman’daki Ziraat Odası Başkanları ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret ederek, çiftçilerin sorun ve taleplerini iletti.

 

Orman Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, Sincik Ziraat Odası Başkanı Kadir Altıntel, Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer ve Çelikhan Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Kaya da katıldı.

 

Toplantıda, Adıyaman tarımının karşı karşıya olduğu zorluklar detaylı şekilde ele alınırken; don afeti, kuraklık, sulama barajlarının durumu, kredi borçları ve üretim maliyetleri gibi pek çok konuda çözüm önerileri Bakan Yumaklı’ya sunuldu.

 

Barajlar ve Sulama Kanalları Gündemdeydi

 

Heyet, başta Koçali Barajı olmak üzere Adıyaman’daki barajların ve sulama kanallarının son durumu hakkında Bakan Yumaklı ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için sulama altyapısının hızla tamamlanmasının hayati önemde olduğu vurgulandı.

 

Ayrıca, motopomp sistemiyle çiftçilerin artan enerji maliyetlerinden olumsuz etkilenmemesi amacıyla, Adıyaman Sulama Birliği Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumuna yönelik talepler de Bakanlığa iletildi. Bu kapsamda GES projelerine destek verilmesi istendi.

Ayrıca arıcılık desteği verilerek köylülere ek gelir sağlanması istendi.

Ayrıca orman köyleri ile Atatürk Barajı çevresinde köylülerin desteklenmesi programı kapsamında ceviz, alıç, badem, zeytin ve fıstık ağacı dikilmesi talep edildi.

 

Deprem ve Afetler Çiftçiyi Vurdu

 

Heyet tarafından Bakan Yumaklı’ya sunulan raporda, 6 Şubat 2023 depreminin ardından 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan don afeti ile dolunun, Adıyaman’daki tarım üreticilerini derinden etkilediği belirtildi. Özellikle meyve bahçelerinde ciddi hasar oluştuğu, kuraklık nedeniyle de hububat ve baklagillerde büyük verim kayıpları yaşandığı ifade edildi.

 

Depremde çok sayıda çiftçinin hayatını kaybettiği, hayvanların telef olduğu ve birçok tarım makinesinin enkaz altında kaldığı da hatırlatılarak; don, dolu ve kuraklığın çiftçiyi ekonomik açıdan zor durumda bıraktığı vurgulandı.

 

Bakan Yumaklı'dan tütün kooperatiflerine kredi desteği sağlanması ve tütün üreticilerinin desteklenmesi talep edildi.

TALEPLERİMİZ
1-2025 Yılında Don, Dolu ve Kuraklık afetine maruz kalan üreticilerimize nakdi yardımların yapılması,
2-Atatürk Barajı Mağduru ilimiz için, Tarımsal sulama amaçlı kullanılacak Baraj ve Göletlerimizin bir an evvel tamamlanması ve sulamaya açılması,
3-Tarımsal sulamada kullanılan enerji birim fiyatlarının düşürülmesi,
4-Tarımsal girdilerde ÖTV’nin kaldırılması,
5-Çiftçilerimizin Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi,
6-Badem alımlarında Tarım Kredi Kooperatiflerinin, fiyat konusunda girdileri göz önünde bulundurarak fiyat açıklaması, alımlarda ise herhangi bir kota uygulamaması,
7-İhtiyaç sahibi Çiftçilerimize faizsiz kredi olanaklarının sağlanması,
8-Tarımsal Sulamada kullanılmak üzere Güneş enerji Sistemi (GES) kurmak isteyen çiftçilerimize destek verilmesi ve kolaylık sağlanması,
9-Makine ekipman ve hibe desteklerinin erken açıklanması,
10-Tarımsal Destek ödemelerinin erkene alınması durumunda,
11-Sarmalık Kıyılmış Tütün Yönetmeliğinin uygulamaya geçilerek kaçak olarak satışı yapılan tütünlerin önlenmesi ve Tütün Kooperatiflerine kredi desteklerinin sağlanması,
Önümüzdeki yıllar için üretimi sağlayacak ve kolaylaştıracaktır. Aksi takdirde bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçimizi zor durumda bırakacak dolayısıyla tefecilere muhtaç edecektir.

1. Don Afeti Nedeniyle Destekleme Dışında Kalan Ürünler
12 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen don afeti sonucunda ilçemizde karpuz, kavun ve Trabzon hurması üretiminde ciddi düzeyde zarar meydana gelmiştir. Ancak anılan ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan afet kapsamındaki ürün listesinde yer almamaktadır. Üreticilerimizin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi adına, söz konusu ürünlerin de afet destekleme kapsamına alınması talep edilmektedir.
2. Kuraklık Nedeniyle Oluşan Verim Kayıpları
İlçemizde son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle başta hububat ve bakliyat olmak üzere birçok tarımsal üründe yaklaşık %70 oranında verim kaybı meydana gelmiştir. Üreticilerimiz, kuraklıktan zarar gören ürünlere yönelik olarak bir destekleme programı uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bilgi talep etmekte; ayrıca kuraklık zararlarının tespiti ve gerekli desteklerin sağlanması hususunda çalışma yapılmasını beklemektedir.
3. Yaban Domuzu Kaynaklı Zararlar
Tarım alanlarına önemli ölçüde zarar veren yaban domuzları, özellikle sebze ve meyve üretiminde ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Bu çerçevede, avcı derneklerinin desteklenerek yaban domuzu popülasyonunun kontrol altına alınması yönünde Bakanlığımızca gerekli çalışmaların yürütülmesi ve destek sağlanması talep edilmektedir.
4. Kredi Borçlarının Ertelenmesi Talebi
Don ve kuraklık afetlerinden doğrudan etkilenen üreticilerimizin, Tarım Kredi Kooperatifleri ile T.C. Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarının, herhangi bir faiz uygulanmaksızın ertelenmesi yönünde beklentileri bulunmaktadır. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi, çiftçilerimizin mali yükünün hafifletilmesi ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir.