ÇKS Başvuruları 2 Ocak’ta Sona Erecek
2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları devam ederken Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, kayıt yapmayan çiftçileri mağduriyet yaşamamaları için çağrıda bulundu. Başkan Özkan başvuru tarihlerini hatırlatarak, “1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 2 Ocak 2024 tarihinde sona eriyor. Henüz başvurularını yapmayan çiftçilerimizin mağdur olmaması için geri kalan süreç içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemi Dosyalarını yapmaları gerekmektedir. ÇKS başvuru dosyasının hazırlanmasında ve e-Devlet başvurularında Ziraat Odamız çiftçilere yardımcı olmaktadır. ÇKS’ye kaydını yaptıracak çiftçilerimizin Çiftçi Belgesini alabilmesi, Ziraat Odası kayıtlarının aktif kalabilmesi için kayıtlı olduğu Ziraat Odasına en kısa zamanda başvurmaları gereklidir. Çiftçi belgesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülkedeki tüm çiftçileri kayıt altına almak için verilen resmi bir belgedir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olan çiftçiler bu belge ile devlet tarafından verilen destek ve hibelerden yararlanabilirler” şeklinde konuştu.
Mülkiyet Durumuna BakılmıyorÇKS yönetmeliğindeki değişiklik hakkında da konuşma gerçekleştiren Özkan, “ÇKS için ilk kez başvuru yapacak ya da daha önce başvurusu bulunup da arazi edinim bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Önceki yıllarda ÇKS başvurusu olan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden başvurularını güncelleyebiliyor. ÇKS Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen son değişiklik ile mülkiyet durumuna bakılmaksızın tarımsal faaliyet yapılan alanlar taahhütname belgesi ile kayıt altına alınabiliyor. Söz konusu düzenleme ile daha önce kayıt altına alınamayan maliki vefat etmiş ve tapu kayıtlarında mirasçıları adına intikali yapılmamış araziler de kayıt edilebiliyor. Mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticiler de bu imkânlardan yararlanabiliyor” dedi.
"TARIMCEBİMDE" Üzerinden de GirilebiliyorTarımCebimde uygulaması ile ilgili de konuşan Özkan, “Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya alınan "TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden de ÇKS işlemleri yapılabiliyor. Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık sağlıyor. Bu kapsamda, e-Devlet üzerinden 1 Ekim 2022 itibarıyla ilk defa yapılabilen ÇKS kayıt yenileme ve ürün güncelleme başvuru sayısı bakanlığın bilgilerine göre 1 milyon 500 bine yaklaştı. Yine söz konusu tarih itibarıyla e-Devlet ve “TarımCebimde" mobil uygulaması üzerinden ilk defa üretilebilen ÇKS belgesi sayısı ise 11 milyonu aşmış durumda” ifadelerini kullandı.
Haber: Emine TÜTÜN